Interior Reflections

Galleri Haaken har gleden av å presentere en ny utstilling med Ida Lorentzen. Lorentzen har gjennom årene opparbeidet seg en markant posisjon i norsk samtidskunst og er i dag representert i de største og viktigste kunstmuseene i Norge. I sin første utstilling i Oslo på 20 år presenterer Ida Lorentzen malerier og pasteller tilvirket de to siste årene- alle med rom som tema. Det er likevel ikke en studie av romkonstruksjon som er Lorentzens hovedanliggende, men en tålmodig utforsking av maleriet. Det konstruerte bildet med flater, rette linjer, dybde, rom, lys og en balansert bruk av farger opptar Lorentzen mer enn noen gang. Melankolien i billedrommene som en gang var så åpenbar har i dag stilnet av. Det er, slik kunstneren selv formulerer det: «som om mysteriet har tatt over for melankolien». Forståelsen av at komposisjonene kan ta andre retninger underveis enn det som var planlagt gjør at billedtitlene ikke settes før arbeidene er helt ferdige.

«Det er med bildeskaping som med livet: det viser seg som noe annet enn det man i utgangspunktet så for seg», sier Lorentzen i en kommentar til INTERIOR REFLECTIONS.Titlene på bildene er på ingen måte underordnet komposisjonene, men gir blikket retning. I maleriet «The Paradox of Free Will» antydes det lakonisk at selv om mennesket har fri vilje og i prinsippet har en rekke valgmuligheter, så går det gjerne bare rett fram. 
I maleriet «It´s Lurking In the Unconcious» brukes mahognibrunt på forskjellige måter og fargene oransje, karminrødt og beige glir umerkelig over i hverandre innover i billedrommet. En detalj i det sanselige, fargemettede bildets forgrunn: ferske, ubearbeidete gulvlister tilvirket av ungt tre, demonstrerer at noe rått og uferdig kan leve side om side med det bearbeidete og uhyre raffinerte. Motiver der dører står på gløtt mot mørke rom går igjen i bildene som vises og parallellen til menneskets indre topografi er åpenbar.